Blijkbaar wordt er aan de unief van Antwerpen 'reklame' gemaakt door een advocaat die zijn diensten aanbied om studenten te helpen bij beroepsprocedures na examens.
Blijkbaar is de slinger helemaal aan het doorslaan...
Het is een goede zaak dat studenten inzagerecht hebben voor examens. Niet alleen geeft hen dat hopelijk wat meer inzicht in waarom ze een lage kwotering verdiend hebben, maar tevens is het ook een soort van katharsis moment, dat opluchtend kan werken. Dat inzagerecht gaat dan natuurlijk over het inhoudelijke aspect van het examen.
Anders is het natuurlijk als studenten menen dat hun rechten geschonden zijn, of als volgens hen het examen unfair is verlopen. Dan kan er een klacht ingediend worden, die in eerste instantie intern behandeld wordt. Nog steeds niets mis mee.
Waar ik wel voor vrees is dat men van dit laatste procedureslagen gaat maken, waarbij de minste fout reden is om het verloop van een examen aan te klagen. Het gevolg zal zijn dat examens volgens een strikt draaiboek gaan plaatsvinden, waarbij van enige toegeeflijkheid dan ook geen sprake meer kan zijn. Geen clementie als een student 10 minuten te laat opdaagt; geen toiletbezoek toestaan; geen overschrijden van de voorbereidingstijd e.d. Het oordeel van de prof op dergelijk moment moet wijken voor procedureregeltjes.
Uiteindelijk belanden we zo in een zeer rigied systeem, waarbij het testen van de kennis die een student verworven heeft, van secundair belang is. Wat wel van belang is, is dat alles 100% volgens de regels verloopt. Als het zover komt, dan hoeven examens in de huidige vorm voor mij niet meer. Dan maken we wel een multiple-choice examen, voor alle studenten op dezelfde dag. Geen kans meer om een foutje te maken waarvoor je als docent afgestraft wordt. Of eenvoudiger nog: iedereen een 14! Iedereen content! Behalve misschien diegenen die echt iets willen leren ...
4 opmerkingen:
Waar is de tijd dat je alles in bibliotheken moest opzoeken omdat internet niet bestond, en je je voor de boodschappen van de profs fysiek ter plaatse naar het "ad valvas"-bord moest begeven om dan soms vast te stellen dat een les of zelfs examen naar een ander moment was verplaatst, omdat er geen e-mail was? De tijd waarin je in van 3 juni tot 3 juli examens moest afleggen van vakken over een heel academiejaar, omdat er van semestervakken geen sprake was? En uiteindelijk is dit nog "maar" 15 jaar geleden. Waar denkt de unief te willen eindigen met dit "pampering" van haar studenten, terwijl de bedrijven de lat voor aanwervingen altijd maar hoger leggen?
Dat zijn precies ook mijn bedenkingen. Of gaan we hiermee de nostalgische toer op? "In onzen tijd...". Tja, tijden en systemen evolueren nu eenmaal. Maar inderdaad, de huidige student wil soms teveel op een presenteerblaadje voorgeschoteld krijgen, dat is toch de indruk die ik krijg. In mijn laatste jaar telde de examenreeks 18 vakken en was het pas proclamatie ergens half juli. Ah! daarom ben ik nooit op Rock Werchter (toen nog Torhout Werchter) geraakt! :-)
'Ouderen' zullen nu eenmaal altijd commentaar hebben op hun nakomers.
Ook bij mezelf merk ik dat. De middelbare school waar zat leek ook elk jaar lakser te worden. "Bij ons zou dat geen waar geweest zijn..."
Zoiets kan je gewoon niet tegenhouden. Uiteindelijk zal het misschien de andere kant opgaan. Wie weet...De slingerbeweging van de geschienis?
Het blijft nogal leeg op uw blog, professor...
Een reactie posten