woensdag 12 december 2007

Universiteit moeten meer uitmuntendheid nastreven ...

... niet mijn uitspraak, maar een uitspraak van professor Emile Boulpaep, professor aan Yale University, en voorzitter van de Belgian American Educational Foundation.

In een interview met De Standaard van 10 december, is professor Boulpaep zeer kritisch over het universiteitssysteem zoals dat in Belgie bestaat. Enkele uitspraken (Copyright DS, 10 december 2007):
'Ten eerste aanvaardt men in België niet dat een universiteit beter kan zijn dan een andere. Hier is dat geheel normaal. Men weet dat een MD van Harvard of Yale beter is dan van een van de universiteit van Arkansas. In België kan dat niet, want alle diploma's zijn officieel van de staat, nu van de gemeenschappen.'

...

'In België werkt men van onder af, met verkiezingen. Zelfs de rector wordt verkozen. In verkiezingen geeft academische uitmuntendheid niet noodzakelijk de doorslag. En ook de studenten worden niet gerekruteerd op verdienste.'

...

'Ze moeten ook voldoende werkingsmiddelen krijgen. Als ik hier als hoofd van een departement een assistent-professor wil aanwerven, dan moet ik hem of haar niet alleen een loon garanderen, maar ook een budget van tenminste een miljoen dollar voor onderzoek. En dat gaat dan over iemand die op de laagste sport begint.'
De verschillen die er zijn tussen het Noord-Amerikaanse model om universiteiten te financieren, en het model dat in een aantal Europese landen gebruikt wordt, zorgt mijn insziens inderdaad voor grote ongelijkheden in een steeds toenemende globaliserend onderwijslandschap. Men kan hier nog steeds niet luidop zeggen dat deze of gene universiteit beter werkt levert dan een andere, terwijl iedereen die verschillen wel degelijk zeer goed kent.

1 opmerking:

Tantan zei

"En ook de studenten worden niet gerekruteerd op verdienste." Edoch, is het Europese systeem (afgezien van de diploma's die door "de Staat" worden afgeleverd)niet veel socialer doordat iedereen dezelfde (toegangs)kansen krijgt aan de universiteit? Iedereen weet dat aan bepaalde top-level universiteiten in andere landen mensen soms worden toegelaten omdat papa & mama iets meer dan doorsnee begadigd zijn en dus ook het universiteitsfonds beter kunnen sponsoren... Dat gebeurt overigens in België nu al op het niveau van de middelbare school (weliswaar in de "vrije sector" - al mag die benaming zeker niet meer worden gebruikt, nu de bijl van de schoolstrijd begraven is...).
En gaat men anderzijds dan ook het omgekeerde liberaliseren, zijnde oude proffen die de lessen niet effectief zelf geven, of bv. ladderzat komen opdagen, de laan uitsturen, zoals dat in de privé-sector met werknemers gebeurt...?
Ik vrees dat het klimaat in België nog te veel een "ons-kent-ons"-mentaliteit heeft, om zo'n drastische ommekeer te kennen.