donderdag 26 juni 2008

Oef, de examens zijn voorbij!

Oef, inderdaad, de examens zijn voorbij. Klinkt misschien gek uit de mond van een prof (het zijn de studenten die geacht worden te kreunen onder de examendruk), maar de als docent zijn de examens ook zowat de meest zenuwslopende en meest saaie periode van het jaar.
  1. Bijna 500 schriftelijke examens van 'Methodiek van de Informatica' heb ik bekeken. Gegeven de tijdsdruk (1.5 dag om 140 examens te bekijken voor de deadline om de punten in te dienen ...) kan het niet anders dan vele antwoorden vluchtig te bekijken en niet helemaal met de diepgang die eigenlijk nodig is. Misschien volgend jaar multiple choice overwegen?
    Enkele statistieken: 58% slaagde op het schriftelijk gedeelte van het examen. Met het practicum erbij stijgt dat tot rond de 72%. En zoals beloofd in de les, krijgt de student met het beste examen een 20 en de slechtste een 0. Wie de 20 gekregen heeft mag zijn maten trakteren!
  2. Orde, mijne dames en heren, orde en netheid!!!
    Ongelooflijk welke vodden papier er moeten doorgaan voor examen. Tipp-ex, veelvuldige inktvlekken, amper leesbaar schrijven, allerhande flauwe excuses ('geen tijd meer meneer'), luie redeneringen waarvan zelfs de student moet zien dat die fout zijn ... de 'propere' examens zijn subjectief al bijna een punt in het voordeel :-) En af en toe tref je nog wel een exemplaar in een loopy-lagere-school-meisjes handschrift, wat dan een beetje soelaas biedt in deze barre tijden.
  3. De mondelinge examens daarentegen vielen geweldig mee: niet al te veel studenten voor Computer Graphics dit jaar, dus er kon eens deftig doorgebabbeld worden. Gelukkig is er dit jaar niemand met Pong-shading of Gorat-interpolatie op de proppen gekomen.
Maar goed, alles voorbij, nu enkel nog wat eindwerkverdedigingen en vergaderingen van examencommissies bijwonen, en het zit er weer op. Kunnen we ons weer aan het echte werk wijden...

5 opmerkingen:

Tantan zei

Op naar de grote vakantie!!! ;-D

Daan zei

Jammer dat deze cijfers niet van alle examens bekend zijn/worden gemaakt. Je zou zo beter je score tov de rest van de groep kunnen beoordelen. Meestal hoor je deze cijfers enkel 'van horen zeggen'.
Ook globale slaagpercentages zoals die in januari wel gegeven werden, zijn nu niet direct ergens terug te vinden (toch niet dat ik weet). Een spijtige zaak als je het mij vraagt.

Phil Dutré zei

Nochtans zijn al die cijfers beschikbaar voor alle proffen: gemiddelde van het vak, statistische verdeling, correlatie met andere vakken e.d. Ik had me voorgenomen eens wat doorgedreven analyse te doen op de examenresultaten van MI, resultaten volgen later wel...

Dries zei

Ik heb het altijd geweldig jammer gevonden dat de punten van het practicum niet vrijgegeven werden.
Steek je er zoveel tijd in, weet je niet eens wat men er eigenlijk écht van vond.

Phil Dutré zei

Dries,

Punten van het practicum zijn altijd te verkrijgen mits eenvoudige email. Praktisch gezien is het anders moelijk om ze apart mee te delen. Ik kan moelijk een publieke lijst op TOLEDO plaatsen ;-)