vrijdag 21 maart 2008

Eventjes geen lessen ...

Bijna paasvakantie, en dat betekent dus 2 weken geen lessen geven. Er zijn echter vele mensen die minder vertrouwd zijn met het universitair milieu die denken dat we dan ook 2 weken vakantie hebben. Niets is minder waar natuurlijk. Die 2 weken kunnen goed gebruikt worden om allerlei onderzoeksachterstand die de voorbije 6 weken is opgelopen in te halen... in zekere zin zijn die 2 weken een pak drukker dan de periode waarin er geen lessen zijn :-)

Wat me de voorbije weken is opgevallen bij de diverse studentengroepen waar ik les aan geef, is dat het 'geroezemoes' in de lessen steeds erger wordt. Om eerlijk te zijn begrijp ik dit niet goed. Waarom kom je als student naar de les als je toch enkel wil praten? Kan je dan niet beter afspreken in de Moete, of buiten het auditorium blijven? Bovendien toont het niet veel respect voor de mede-studenten die wel willen opletten, en is het zeer storend voor de lesgever.

Het zou natuurlijk kunnen dat enkel mijn lessen eronder te lijden hebben, maar uit gesprekken met collega's blijkt dat niet het geval te zijn. Misschien zijn de lessen saai, of is de 'prof niet tof''? Misschien :-) Maar dat soort redenering hoort toch eerder thuis op een middelbare school, waar je verplicht bent aanwezig te zijn en de ondraaglijkheid van het klaslokaal kan verlucht worden met een toffe leraar. Ik zou verwachten dat je naar de universiteit komt (wat je vrijwillig kiest en zeker niet opgelegd wordt) om specialisten aan het woord te horen, niet om een stand-up comedian aan het werk te zien. Eens men student is, en als volwassene wil behandeld worden, denk ik toch niet dat het teveel gevraagd is om gewoon interesse te hebben in een onderwerp, onafhankelijk van de manier waarop het gegeven wordt?

Ofwel ben ik gewoon een 'grumpy old man' aan het worden :-)

3 opmerkingen:

Dries zei

na het lezen van dit bericht moeten wij studenten natuurlijk reageren. als antwoord heb ik zelf een blogpost op m'n persoonlijke blog gezet, ik vermoed dat u er wel komt via m'n naam, want ik reageer niet anoniem. Bij deze dus ook, het is niet m'n bedoeling u aan te vallen of te kleineren, als u andere berichten van me leest ziet u dat dat gewoon mijn taalgebruik is. geen puntjes aftrekken alsjeblieft!!

Ph.D. zei

Don't worry about puntjes aftrekken. Als lesgever zijn we al heel blij als er soms al eens een student effectief reageert en uit de passieve massa uitspringt :-) :-)

Dries zei

Zoals u kan merken heb ik de titel van m'n laatste bericht veranderd. Bij nader inzien was het flauw en ietwat kinderachtig om zonder duidelijke aanleiding een belachelijk rijmpje te maken, ook al omdat het bericht veel weg kreeg van een persoonlijke aanspreking. Misschien nog een interessant weetje: eergisteren heeft uw collega Tim Heysse een paar praters (terecht, maar zijn pauze was wel een halfuur te laat) berispt en achteraf was het aardig stil! Ook omdat we toen konden horen dat ie eigenlijk iets best interessants vertelde :)