zaterdag 18 augustus 2007

Cult of the Amateur

Op mijn vliegtuigtrip terug van San Diego, heb ik een leuk boekje gelezen, The Cult of the Amateur, geschreven door Andrew Keen. De ondertitel van het boek, "How Today's Internet is Killing Our Culture and Assaulting Our Economy" vat goed samen waar het over gaat. Keen ontwikkelt de stelling dat als gevolg van de steeds toenemende trend waarbij iedereen zijn schrijfsels, muziek, of filmpjes op het internet ter beschikking plaatst, onze cultuur langzaam maar zeker verloren gaat, en in dit kielzog een deel van onze economie mee vernietigt wordt.

Alhoewel zeker niet elk deel van het boek qua argumentatie even goed onderbouwd is, zet het toch aan tot redelijk wat kritisch nadenkwerk. Een aspect wat zeker tot nadenken stemt, is wie nog zal filteren wat 'goed' en 'slecht' is op het internet. Traditionele media hebben steeds die taak voor ons verricht, door ervoor te zorgen dat de boeken of muziek of films die je als consument kan lezen, beluisteren of bekijken, toch minstens een zekere kwaliteitsfilter hebben doorlopen. Maar als letterlijk iedereen een artiest wordt, en iedereen zijn creaties vrij kan verspreiden, hoe kunnen we dan als consument in die kakafonie van creaties nog kwaliteitsvol werk vinden? Zal het nog mogelijk zijn om pareltjes te ontdekken? En worden die artiesten daar dan ook nog financieel beter van?

Niet dat ik het pessimisme van Keen helemaal deel, maar mijn eigen ervaringen met sommige van de zogenaamde Web 2.0 applicaties zijn toch niet altijd even hoopvol. Zo loop ik ook niet al te hoog op met toepassingen zoals Wikipedia, waar gewoon foute informatie staat over heel wat zaken, en dus absoluut niet gebruikt kan worden als ernstige bron van informatie zonder zelf extra opzoekwerk te verrichten.

In elk geval is dit boekje een aanrader voor wie eens eventjes een andere mening wil horen over de triomfantelijke verhalen van de internetcultuur.

Addendum 20/8/2007: Naar aanleiding van de reactie van Erik Duval hieronder, heb ik op de site van David Weinberger een goede kritiek en analyse gelezen op het boekje van Keen.

3 opmerkingen:

Unknown zei

Boing Boing schreef hier gisteren nog over:
Andrew Keen, notorious spammer, failed Web 1.0 entrepreneur, blog-hating blogger, and luddite troll author of Cult of the Amateur, appeared on the Colbert Report last evening: "Even the Nazis didn't put artists out of work."

Koen Vervloesem zei

Wikipedia verschilt daarin niet zo van andere bronnen. Ik neem elke bron als startpunt om de daarin gemaakte beweringen te verifiëren, of dat nu Wikipedia is of een naslagwerk op papier. Fouten zijn overal wel te vinden.

Feit is wel dat er heel wat amateuristisch werk online verschijnt. Heel wat teksten zijn goed bedoeld en komen voort uit een hobby, maar even veel teksten zijn gewoon kwaadaardig en manipulatief. Allemaal zaken die in klassieke media ook gebeuren, maar de drempel is met internet uiteraard wel serieus verlaagd. De enige manier om hiermee goed om te gaan is kritisch te selecteren, maar die houding lijkt niet bij veel internetters ingang gevonden te hebben. We kunnen alleen maar hopen dat de juiste mensen op de juiste plaatsen in internetmedia terechtkomen om de informatiestroom wat in goede banen te leiden...

Erik Duval zei

Keen heeft nogal wat discussies gevoerd met David Weinberger van "Everything is Miscellaneous". Je vindt ze overal op het web...

Mij lijken de argumenten van Weinberger alvast VEEL overtuigender - zie ook http://ariadne.cs.kuleuven.be/wordpress/eduval/?p=205.